Неколку категории на машински алати

1.Обични машински алати: вклучувајќи обични стругови, машини за дупчење, машини за дупчење, машини за глодање, машини за решетки итн.
2.Прецизни машински алати: Вклучувајќи брусилки, машини за обработка на запчаници, машини за обработка на конци и разни други прецизни машински алати.
3.Високопрецизни машински алати: вклучувајќи машини за здодевни координати, брусилки за запчаници, брусилки со навој, машини за подмачкување со висока прецизност, машини за обележување со висока прецизност и други високопрецизни машински алати.
4. CNC машински алат: CNC машински алат е кратенка од дигитална контролна машинска алатка, која е автоматска машинска алатка опремена со систем за контрола на програмата.Контролниот систем може логички да обработува програми со контролни шифри или други симболични инструкции и да ги дешифрира, така што машинскиот алат може да работи и да обработува делови.
5. Според големината на работното парче и тежината на машинскиот алат, тој може да се подели на инструмент-алати, средни и мали машински алати, големи машински алати, тешки машински алати и супер тешки машински алати.
6. Според точноста на обработката, може да се подели на обични прецизни машински алати, прецизни машински алати и високопрецизни машински алати.
7.Според степенот на автоматизација, може да се подели на машински алати за рачна работа, полуавтоматски машински алати и автоматски машински алати.
8.Според методот на контрола на машинскиот алат, може да се подели на машински алат за профилирање, машински алат за контрола на програмата, машински алат со ЦПУ, машински алат за адаптивна контрола, центар за обработка и флексибилен производствен систем.
9. Според обемот на примена на машинскиот алат, може да се подели на машински алати за општа намена и специјални намени.Машинските алати за сечење метал може да се поделат на многу видови според различни методи на класификација.Според методите на обработка или предметите за обработка, може да се подели на стругови, машини за дупчење, машини за здодевни машини, брусилки, машини за обработка на запчаници, машини за обработка на конци, машини за обработка на шипки, машини за глодање, рамнири, машини за автомати, машини за дупчење, специјални машински алати за обработка , машини за пила и машини за гребење.Секоја категорија е поделена на неколку групи според структурата или објектите за обработка, а секоја група е поделена на неколку типови.Според големината на работното парче и тежината на машинскиот алат, тој може да се подели на инструмент-алати, средни и мали машински алати, големи машински алати, тешки машински алати и супер тешки машински алати.Според точноста на обработката, може да се подели на обични прецизни машински алати, прецизни машински алати и високопрецизни машински алати.Според степенот на автоматизација, може да се подели на машински алати за рачна работа, полуавтоматски машински алати и автоматски машински алати.Според методот на автоматска контрола на машинскиот алат, може да се подели на машински алат за профилирање, машински алат за контрола на програмата, машински алат за дигитална контрола, машински алат за адаптивна контрола, центар за обработка и флексибилен производствен систем.Според опсегот на примена на машинските алати, може да се подели на машински алати за општа намена, специјализирани и специјални намени.Меѓу специјалните машински алати, постои автоматска или полуавтоматска машина заснована на стандардни компоненти за општа намена и мал број специјални компоненти дизајнирани според специфичната форма на работното парче или технологијата на обработка, што се нарекува модуларна машина. алатка.За обработка на еден или повеќе делови, низа машински алати се распоредени во низа според процедурата, и опремени со автоматско полнење и растоварување и уреди за автоматско пренесување на обработуваните парчиња помеѓу машинскиот алати и машинскиот алат.Оваа група на машински алати се нарекува производствена линија за автоматско сечење.Флексибилниот производствен систем е составен од збир на дигитално контролирани машински алати и друга автоматизирана процесна опрема, контролирана од електронски компјутер, може автоматски да ги обработува работните парчиња со различни процедури и може да се прилагоди на повеќе варијанти на производство.


Време на објавување: 13 јануари 2022 година